İzmir’de Bir İlk: Büyükşehir’in Fide Desteğiyle Şekersiz Stevia Gazozu Üretildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda üreticilere sağladığı stevia (şeker otu) fide desteği, Türkiye’de ilk kez şekersiz stevia gazozunun üretilmesine dönüştü. Güzelbahçe Çamlı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin geliştirdiği ürün, tanıtım etkinliğinde büyük beğeni topladı.

Eylül 16, 2025 - 18:48
İzmir’de Bir İlk: Büyükşehir’in Fide Desteğiyle Şekersiz Stevia Gazozu Üretildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin gelirini artırmak ve alternatif ürünlerle tarımsal çeşitliliği desteklemek için çalışmalarını sürdürüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Güzelbahçe Çamlı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ne verilen 15 bin adet stevia (şeker otu) fidesi, Türkiye’de bir ilke imza attı. Çamlılı üreticiler, bu fidelerden elde ettikleri ürünü işleyerek şeker ilavesiz stevia gazozunu üretti.

Çamlı’da düzenlenen etkinlikte fideler toprakla buluşturuldu. Etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Üngür, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay’ın eşi Nermin Günay, Kooperatif Başkanı Gurbet Gündüz Gün ve çok sayıda üretici katıldı. Program kapsamında ziraat mühendisi Hilal Balcıoğlu stevia bitkisinin özellikleri hakkında çiftçilere bilgi verdi. Ardından tanıtılan stevialı gazoz, katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Üngür, “Stevia bitkisi şeker alternatifi doğal bir tatlandırıcı. Bu fideleri sadece toprakla buluşturmakla kalmadık, katma değerli bir ürüne dönüştürdük. Türkiye’de ilk kez İzmir’de stevia gazozu üretildi. Üreticilerimizin alternatif ürünlerle gelir elde etmesi için desteklerimiz sürecek” dedi.

Kooperatif Başkanı Gurbet Gündüz Gün ise, “Türkiye’de ilk defa stevia otundan gazoz ürettik. Markamızı oluşturduk ve patent başvurumuzu yaptık. Maddi beklentimizden çok, sağlıklı bir gazoz üretmiş olmamız bizim için gurur verici” ifadelerini kullandı.

Stevia nedir?
Güney Amerika kökenli stevia, yapraklarından elde edilen özlerle doğal tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Şekerden 400 kat daha tatlı olabilen bitki, kalorisi düşük ve ısıya dayanıklı yapısıyla sağlıklı ürünlerin üretiminde tercih ediliyor.

Ajans Expres Gazetesi

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow