5 Bin Yıl Sonra Ata Tohumu Kavılca Buğdayı Eskişehir Topraklarıyla Buluştu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 5 bin yıl önce Küllüoba kazılarında kalıntılarına rastlanan ve Anadolu’nun en eski buğday türlerinden biri olan Kavılca Buğdayını yeniden kente kazandırdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin öncülüğünde Süpüren Mahallesi’nde yapılan ekimle birlikte ata tohumu Eskişehir topraklarıyla buluşturuldu. Proje, doğal tarımı teşvik ederken yerel tohumların korunmasına da katkı sağlayacak.

Kasım 3, 2025 - 21:37
5 Bin Yıl Sonra Ata Tohumu Kavılca Buğdayı Eskişehir Topraklarıyla Buluştu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, tarımsal mirası koruma ve doğal tarımı destekleme amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. Belediye, 5 bin yıl önce Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü kazılarında kalıntılarına rastlanan Kavılca Buğdayını yeniden toprakla buluşturdu.

Belediyeye ait 11 dekarlık arazide gerçekleştirilen ekim törenine, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Küllüoba Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki, Süpüren Mahallesi Muhtarı Osman Atan ile birlikte mahalleli kadınlar ve çocuklar katıldı.

Başkan Ayşe Ünlüce, Süpüren Mahallesi’nde yaptığı açıklamada, "İnsanlık tarihinin en temel besinlerinden olan ekmek, binlerce yıldır sofralarımızın ve kültürümüzün vazgeçilmezi. Bugün 5 bin yıl sonra Kavılca Buğdayını Eskişehir’in bereketli topraklarına yeniden kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz" dedi.

13 bin yıllık geçmişi olan ve günümüzde genetiği değiştirilmeden Kars ve Ardahan gibi bölgelerde yetiştirilen Kavılca buğdayı, yüksek besin değeri ve çevresel zorluklara karşı dayanıklılığı ile biliniyor. Projenin tarımsal sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Ünlüce, "Buğday kuru tarım yöntemiyle, gübre, ilaç ve sulama gerektirmeden yetiştirilecek. Bu da doğal tarım anlayışımıza katkı sağlayacak" diye konuştu.

Ünlüce ayrıca, geçtiğimiz yıl Küllüoba kazılarında bulunan 5 bin yıllık ekmeği, yine Kavılca Buğdayı ile üretmeye başladıklarını ve bu özel ekmeğin Eskişehir halkı ile buluşmaya devam edeceğini belirtti.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki de Kavılca buğdayının, kazı çalışmalarında ulaşılan 5 bin yıllık Küllüoba Ekmeği ile yeniden gündeme geldiğini ifade ederek, “Buğdayın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Kavılca’nın Eskişehir’deki ilk deneme üretimine başlamış olmaktan mutluyuz” dedi.

Süpüren Mahallesi Muhtarı Osman Atan ise Kavılca Buğdayının bölge iklimine uygun olduğunu belirterek, projeye destek veren Başkan Ünlüce’ye teşekkür etti.

Ajans Expres Gazetesi

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow