Uluslararası Buğday Festivali: Slow Wheat Şanlıurfa 2025 Başlıyor
UNESCO “Müzik Şehri” unvanına sahip Şanlıurfa, buğdayın binlerce yıllık serüvenine ev sahipliği yapıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 13–15 Haziran 2025 tarihleri arasında “Slow Wheat Şanlıurfa 2025” etkinliğini düzenleyerek tarım, kültür, müzik ve gastronomiyi bir araya getirecek.

Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı ile Tarım Hizmetleri Daire Başkanlığı öncülüğünde, Slow Food Urfa iş birliğiyle hayata geçirilen festivalde, buğdayın tarihsel ve kültürel yolculuğu; akademik paneller, geleneksel hasat etkinlikleri, şef sunumları ve agroturizm temalı programlarla ele alınacak.
Buğday, Müzik Ve Kültür Buluşuyor
Festival boyunca gıda egemenliği, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik gibi evrensel temalar ön plana çıkacak. Geleneksel yöntemlerle yapılan buğday hasadı, bulgur yapımı gösterileri ve müzik dinletileri, Şanlıurfa’nın kadim tarım kültürünü yeniden canlandıracak.
13 Haziran’da Karaköprü Bölücek Mahallesi’nde başlayacak etkinlikte, Biyoçeşitlilik Bahçesi ziyareti, hasat töreni, sergi açılışı ve Vox Libera Kadın Korosu eşliğinde gerçekleştirilecek geleneksel bulgur yapımı dikkat çekecek.
Akademi, Gastronomi Ve Sanat Bir Arada
14 Haziran’da Reji Kilisesi’nde “Tohum ve Çeşitlilik”, “Wheatscapes” ve “Tohum, Sağlık ve Buğday” başlıklarında paneller düzenlenecek. Etkileşimli haritalama atölyeleriyle katılımcılar buğdayın izini sürecek. Aynı gün Mutfak Müzesi’nde düzenlenecek şef atölyelerinde, gastronomi tutkunlarıyla dünyaca ünlü İtalyan Şef Claudio Chinali bir araya gelecek. Chinali, 58 Meydanı’nda gerçekleştireceği demo ile yerel hamur işlerine modern dokunuşlar katacak.
Agroturizm Ve Sürdürülebilirlik Vurgusu
Etkinlik, Şanlıurfa’nın tarım potansiyelini turizmle bütünleştirerek agroturizmi teşvik ediyor. Yerel üreticilerin ata tohumlarını koruyarak ekolojik yöntemlerle üretim yapmalarına yönelik farkındalık oluşturmayı hedefleyen festival, sürdürülebilir tarımı destekleyen önemli bir platform olarak öne çıkıyor.
Ajans Expres Gazetesi
Tepkiniz Nedir?






